The Balmoral


Design it 'Re-Freshed'

The owner’s of ‘The Ash’ came to Dalecki Design looking to create a light, bright home with a functional layout utilising a layered, mixed material palette. As a young, growing family, it was imperative that the home was not only suited to their current lifestyle needs, but also supported them through the different stages of life. It was also extremely important for the family that there be a strong connection between the indoor and outdoor living zones that takes advantage of the block’s northern aspect.

Working closely with the client, Dalecki Design was able to create a 4 bedroom, 2 bathroom family home with a durable, mixed material palette that will stand the test of time, with the inherent beauty of each product ageing alongside the growing family.

Dalecki Design created a ‘U’ shape layout for the home, which wraps around a central courtyard and alfresco zone, creating a cohesive indoor/outdoor connection. This layout allows the home owners to have views to the outdoors from all areas of the house, whilst also allowing the northern sun to penetrate through the open courtyard and into the home. 

Openings throughout the home are strategically positioned to gain winter northern sun whilst also capturing the summer breezes. The pond on the southern orientation of the home acts as a ‘cooling zone’ to further assist in cooling these summer breezes before they enter the home, whilst also providing a dual sided outdoor view from the open plan living zone.

Given the home’s footprint takes up a large percentage of the block, layered landscaping has been incorporated to ensure that wherever the family may be within the home, they will have clear views of external greenery. This includes the rooftop garden which has been incorporated to provide a sense of being grounding with the surrounding environment from the upper level of the home. 

The layered material palette incorporates feature brick and block work which seamlessly flows from inside to out, as well as exposed concrete and timber to add a textural dimension to the simple form of the house. The continuation of the layered, mixed material palette from the internal to external zones aids in the flow between the indoors and outdoors, creating cohesion between these two spaces. The home owners experience the sense of cohesion between the two zones as soon as they walk through the front doors, being greeted with obscured views of the central courtyard through a breeze wall screen, providing an immediate connection whilst still retaining an aspect of privacy.

The home has been separated in to two distinct zones over two floors, allowing both the children and the parents to have their own space and privacy as they grow. The home’s compact, yet spacious functional layout means there are no large distances to travel between internal spaces, with the ability to easily site and communicate between spaces creating a sense of connection internally between all zones.

A feature two and a half storey entry void, with north facing clerestory windows have been incorporated to flood natural light to the central passage, brightening a traditionally dark area of the home and diffusing light throughout to create a light, bright home.

  

 

 

TESTIMONIAL

"We approached Janik after seeing ‘The Stuart’ on Houzz; we were impressed with how Janik had turned an old fibro into a fresh, modern and stylish home. This transformation inspired us to imagine possibilities with our own tired old weatherboard, where we have lived and raised our family in for the past thirty years. It was time for a makeover and we were short of ideas, and The Stuart galvanised us into action. We felt immediately comfortable with Janik from the first meeting. Janik is a skilled, highly talented and knowledgeable building designer; he is an excellent communicator who is personable, professional and extremely likeable. Janik worked flexibly and collaboratively with us on the design; he listened to and worked with our ideas, elevating them from ordinary to wow. Janik guided us through the renovation journey from design to build; facilitating the various council approvals and permits required, problem-solving any issues, always available to answer our questions; making the whole process stress free, smooth and easy for us. We could not have achieved this without Janik.”

Glenn & wendy - OWNERS

 

PHOTOS BY DION robeson